S.Korea


Република Корея, Южна Корея /대한민국 – Теханмингук, 한국 – Хангук, 우리 나라 – Ури нара/ е разположена в южната част на Корейския полуостров. Тя е икономически една от най-мощните страни в Азия. Площта и е не много голяма – 99 392 кв. км, но затова пък населението и е  – 51 724 210 души. Столица е Сеул /서울/, която е с население от 14 250 000 души. Официален език е корейския /한국어/. Валутата е уон. Национален химн е 애국가 /Егукка/. Имат собсвена азбука, която се нарича Хангъл /한글/.

Релефът на Ю.Корея е предимно планински, само на запад и на юг има плодородни низини. Крайбрежието откъм Жълто море е силно разчленено, с множество малки острови, като най-големия от тях е о.Чеджу /제주도/, който се намира на юг от полуострова. Чеджу привлича много туристи с живописната си природа и топлия си субтропичен климат. Всъщност там се намира и най-високата точка – Хала-сан /изгаснал вулкан с височина 1950 м/.Друг голям остров е о.Улунг. Той е разположен в Японско море, близо до източното крайбрежие и е главна риболовна база на Ю.Корея.

Южна Корея има сушева граница само и единсвено със Северна Корея – демилитаризирана зона, ивица широка 4 км, която се простира на 38-ия паралел от западния до източния бряг на полуострова. Там е най-голямото струпване на военни сили. Хиляди войници денонощно охраняват демилитаризираната зона и на двете страни. На запад граничи с Жълто море, на изток – с Японско море, а на юг с Корейския проток и Източнокорейско море.

Малко след хвърлените атомни бомби над Хирошима и Нагасаки, на 15 август 1945 г., Япония капитулира, в резултат на което Корея е освободена след 35 години колониално владичество.

Но това не трае дълго, защото според договора сключен през юли 1945 г. на Потсдамската конференция възникват условия за конфликт по отношение на въпроса кой да управлява.

На 10 май 1948 г. в южната част са проведени общи избори, след което на 15 август същата година на юг официално е провъзгласена  대한민국 /Техан Мингук, Република Корея/ със столица Сеул /서울/. Първи президент – И Сънг Ман /이승만/.

На север се установява комунистически режим начело с Ким Ил Сонг, който получава неограничена власт. На 9 септември 1948 г. на север официално е провъзгласена 조선민주주의인민공화국 /Чосон Минджуджуъй Инмин Конгхуагук, Корейска народно-деморатическа република – КНДР/ със столица Пхенян /평양/.

Но на 25 юни 1950 КНДР напада Република Корея. Въпреки краткотрайния успех на севернокорейската армия, силите на ООН успяват да ги изтласкат до река Амрокканг /압록강/ на границата с Китай. След което Китайската народна република също се намесва и армиите на двете враждуващи страни се озоват в близост до 38-им паралел в патова позиция.

На 27 юли 1953 г. войната завършва след подписването на примирие.

Leave a comment

  • wordpress stats